Jest to każde zaburzenie tolerancji węglowodanów, które po raz pierwszy ujawniło się lub zostało rozpoznane podczas ciąży. Czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy ciążowej według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego: ciąża po 35. roku życia, nadwaga i otyłość, rodzinny wywiad w kierunku cukrzycy typu 2, nadciśnienie tętnicze, porody dzieci o masie > 4000 g w wywiadzie, cukrzyca ciężarnych w poprzednich ciążach, urodzenie noworodka w wadą rozwojową, zgony wewnątrzmaciczne w wywiadzie, wielorództwo.
Wszystkie ciężarne powinny być diagnozowane w kierunku zaburzeń tolerancji glukozy. Oznaczenie glukozy na czczo powinno być zlecone na pierwszej wizycie u ginekologa. U ciężarnych z grupy ryzyka należy wykonać test diagnostyczny z 75 g glukozy. Jeżeli nie stwierdzi się nieprawidłowości to badanie należy powtórzyć między 24. – 28.tygodniem ciąży lub gdy występują pierwsze objawy sugerujące cukrzycę.
Kryteria rozpoznania cukrzycy ciążowej na podstawie wyników 75 g OGTT wg WHO 2013:
Na czczo 92-125mg/dl
60. minuta ≥ 180mg/dl
120. minuta ≥ 153-199 mg/dl